مکانیزم جوشکاری
0

هدف اساسی از انجام فرآیند جوشکاری، آن است که اتصالات قادر باشند نیروها و تنش­های وارده به آن­ها را منتقل کنند. استحکام کافی در اتصال به وسیله جوش، فقط از طریق پیوند اتمی بوجود می­آید. بنابراین وظیفه اصلی عملیات جوشکاری ایجاد پیوند بین اتم­ها در فصل مشترک محل اتصال است. برای این منظور دو شرط باید برآورده شود، اولاً سطوح باید در تماس نزدیک با یکدیگر باشند. این الزام حکم می­کند که صفحات باید در مقیاس اتمی مسطح باشند، به نحوی که اگر این سطوح کنار یکدیگر قـرار داده شـوند، فضـای خـالی بین سطـوح آن­ها، باید در حـدود فواصـل اتمـی (برای فلـزات حدود ۱۰-۱۰* ۲۴/۱ متر) باشد. این مقدار به اندازه­ای کوچک است که حتی صیقل کاری برای پرداخت سطح به­ وسیله گرد الماس نیز برای تولید چنین درجه­ای از مسطح بودن ناکافی است. ثانیاً سطوح باید از نظر متالوژیکی تمیز باشند. حتی اگر تماس نزدیک نیز برقرار شده باشد، وجود مقادیر ناچیزی گریس، رنگ، رطوبت، اکسیژن یا ازت در سطح، مانع از اتصال اتم­های فلزی می­گردد. بنابراین اگر سیستم عملیات جوشکاری، به اتصال بین اتمی ساده وابسته باشد، وجود مکانیزمی که سطوح را در تماس نزدیک قرار دهد و همزمان هرگونه آلودگی را از سطوح بزداید ضروری است.

در عمل دو راه برای اتصال و رسیدن به تماس اتمی بین دو سطح وجود دارد:

۱- از طریق فشار، که در این روش دو سطح تحت فشار تغییر شکل داده، آلودگی­ها شکسته شده و در سطوح تمیز شده فلزات، در حالت پلاستیک تماس لازم ایجاد می­شود. این عمل در برخی موارد برای نرم کردن فلز، با حرارت اولیه همراه است. در فرآیند­هایی نظیر جوشکاری فشاری سرد، جوشکارای فشاری گرم، جوشکاری اصطکاکی و… که به جوشکاری­های حالت جامد معروفند، از این نوع مکانیزم استفاده شده است.

۲- دو قطعه توسط پلی از فلز مذاب به همدیگر متصل می­شوند. این قبیل جوشکاری­ها به جوشکاری­های ذوبی معروفند. در روش­های جوشکاری ذوبی (ایجاد پل فلزی بین دو قطعه)، زمانی­که فلز جامد به نقطه ذوبش می­رسد، اتم­هایی که با نظم و قاعده خاصی در داخل شبکه­های اتمی فلز مستقر شده­اند، برای جابجایی آزاد می­گردند. در همین زمان لایه­های اکسیدی به صورت محلول در مذاب( مانند اکسیدهای آهن و مس) و یا به صورت شناور روی سطح مذاب (مثل اکسید آلومینیوم) در می­آیند. با ترکیب مذاب­های دو قطعه، پلی فلزی بین آن­ها بوجود می­آید. حال چنانچه به حوضچه مذاب امکان سرد شدن داده شود، انجماد صورت گرفته و به صورت لایه لایه از مرز مشترک جامد- فلز مذاب به طرف مرکز حوضچه گسترش می یابد.

دسته بندی فرآیندهای جوشکاری

برای دسته­بندی فرآیندهای جوشکاری درکشورها و منابع مختلف، از الگوهای متفاوتی استفاده شده است و مبنای واحدی برای این امر وجود ندارد. برای مثال در کشور انگلستان فرآیندهای جوشکاری را به دو گروه تقسیم کرده­اند. گروه اول شامل فرآیندهایی است که از گرما و فشار استفاده می­کنند و گروه دوم شامل آن دسته از فرآیندهایی است که فقط از گرما استفاده می­کنند.

درکشـور آلمـان مبنای گـروه بندی فشـاری بودن جوشکاری و یا ذوبی بودن آن است. در تقسیم­بندی کشور آلمان، فرآیندهای جوشکاری دکمه­ای، جوشکاری مقاومتی، جوشکاری نفوذی، جوشکاری آلتراسونیک، جوشکاری اصطکاکی و جوشکاری فشاری، که در آنها از فشار استفاده می­شود در گروه اول و فرآیندهای جوشکاری پرتو الکترون، جوشکاری پرتو لیزر، جوشکاری گازی، جوشکاری سرباره الکتریک، جوشکاری قوسی و جوشکاری پلاسما، که در آنها برای انجام جوشکاری از حرارت استفاده می شود، در گروه دوم جای داده شده­اند.

همچنین در برخی کشورها مبنای تقسیم بندی، نوع انرژی استفاده شده برای انجام جوشکاری است. مثلا جوشکاری­های قوسی با انرژی برق انجام می­شوند و یا جوشکاری پرتو الکترونی با انرژی تشعشعی انجام می­شود. در برخی دسته­بندی­ها نیز ملاکی­هایی مانند مصرفی بودن یا مصرفی نبودن الکترود مورد استفاده برای جوشکاری، نوع جریان برق مصرفی برای جوشکاری، نحوه محافظت از حوضچه مذاب و… مبنای دسته­بندی قرار می­گیرند.

همانطور که اشاره گردید، از دو مکانیزم برای اتصال اتمی بین دو قطعه استفاده می­شود. در یک روش از مکانیزم فشار و نزدیک کردن اتم ها به یکدیگر از طریق فشار و در روش دیگر از مکانیزم ایجاد پل مذاب بین دو قطعه استفاده می­شود. این دو نوع مکانیزم جوشکاری، مبنای تقسیم بندی در اغلب روشهای جوشکاری است به­طوری­که فرآیندهای جوشکاری را در دو گروه فرآیندهای جوشکاری حالت جامد و گروه فرآیندهای جوشکاری ذوبی یا حالت مایع قرار می­دهند.

فرآیند جوشکاری در حالت جامد، فرآیندی است که اتصال سطوح به یکدیگر را با اعمال فشار یا بدون آن و در دماهای پایین­تر از نقطه ذوب فلز پایه و بدون افزودن فلز اضافی، انجام می­دهد. در جوشکاری­های حالت جامد همان­طور که از نام آن پیداست، ذوب صورت نمی­گیرد و اگر هم ذوبی صورت گیرد، نقش اصلی در انجام اتصال ندارد، بلکه اساس کار بر تمیز کردن سطوح و نزدیک کردن اتم­های دو ماده و نگهداری اتصال دو قطعه بر اساس ایجاد نیروهای بین اتمی می­باشد. این گروه فرآیندها براساس تقسیم بندی AWS عبارتند از: جوشکاری فشاری سرد، جوشکاری نفوذی، جوشکاری انفجاری، جوشکاری پتکه­ای، جوشکاری اصطکاکی، جوشکاری فشاری گرم، جوشکاری غلتکی و جوشکاری آلتراسونیک.

فـرآیندهای جوشـکاری ذوبی خود به گروه­های مختلفی تقسیـم مـی­شوند. مبنایی که برای دسته­بندی فرآیندهای جوشکاری ذوبی استفاده می­شود، پارامتر انرژی است. درروش­های جوشکاری ذوبی همواره لازم است که برای ایجاد یک اتصال ذوبی، از منابع گرمایی که قادر به ایجاد ذوب موضعی در شـرایط قابل کنترل باشند، استفاده شود. حـرارت لازم برای جوشـکاری ذوبی به کمک یکی از روش­های زیر تولید می شود:

الف- شیمیایی- حرارتی: مانند واکنش­های حرارت­زا در شعله

ب- مقاومت الکتریکی: حرارت در این روش می­تواند مستقیماً از عبور جریان الکتریکی در فلزی که باید جوش داده شود، بوجود آید و یا توسط جریانی که به داخل قطعه القاء می­شود، تولید گردد.

ج- قوس الکتریکی: عبور جریان یکنواخت یا متناوب می­تواند قوس الکتریکی بین الکترود و قطعه کار بوجود آورد. الکترود ممکن است ذوب شونده یا ذوب نشدنی باشد.

د- انرژی تشعشعی: این نوع انرژی شامل لیزر یا اشعه الکترونی و یا روش­های مدرن دیگر است.

با در نظر گرفتن منابع تأمین انرژی در جوشکاری ذوبی می­توان تقسیم بندی زیر را در مورد آنها بیان کرد.

فرآیندهای جوشکاری قوسی: در این دسته می توان به فرآیندهایی نظیر GTAW SMAW و  GMAW اشاره نمود.

فرآیندهای جوشکاری شیمیایی – حرارتی: در این دسته می توان به فرآیندهایی نظیر OAW, OHW, TW اشاره نمود.

فرآیندهای جوشکاری با انرژی تشعشعی: در این دسته می توان به فرآیندهایی نظیر LBW و EBW اشاره نمود.

در روش­های جوشکاری ذوبی، لازم است حوضچه مذاب در برابر نفوذ اکسیژن و نیتروژن و سایر گازهای موجود در هوا، محافظت شود. برمبنای روش­های محافظت از حوضچه مذاب دسته بندی­های دیگری نیز ارائه شده­اند. مثلا در فرآیندهای جوشکاری قوسی سه دسته بندی به صورت زیر ارائه شده است:

الف- فرآیندهای جوشکاری قوس الکتریکی بدون پوشش ، نظیر فرآیند جوشکاری SMAW و فرآیند جوشکاری مداوم

ب- فرآیندهای جوشکاری قوس الکتریکی پوشیده شده با گاز، نظیر فرآیندهای جوشکاری TIG و MIG

ج- فرآیندهای جوشکاری قوس الکتریکی پوششی زیر لایه سرباره نظیرفرآیند جوشکاری SAW

فرآیندهای مختلف جوشکاری براساس تقسیم بندی AWS در جدول ارائه گردیده است.

تقسیم بندی فرآیندهای جوشکاری در جدول آمده است.

تقسیم بندی فرآیندهای جوشکاری

تقسیم بندی فرآیندهای جوشکاری

روش انجام فرآیند

فرآیندها معمولا به چهار روش انجام می شوند که عبارتند از:

۱- روش جوشکاری دستی: کلیه عملیات جوشکاری شامل کنترل سرعت و تنظیم متغیرهای جوشکاری توسط اپراتور و با دست انجام می­شود.

۲- روش جوشکاری ماشینی: در این روش عملیات جوشکاری توسط ماشین انجام گرفته، درحالیکه فرآیندهای شروع، پایان، نظارت بر جوشکاری و تنظیم متغیرهای جوشکاری توسط اپراتور صورت می­پذیرد.

۳- روش جوشکاری نیمه اتوماتیک: در این روش بخشی از فعالیت­ها از جمله تغذیه سیم جوش و پودر محافظ توسط ماشین انجام می­گیرد.

۴- روش جوشکاری اتوماتیک: در این روش کلیه عملیات جوشکاری بدون نیاز به تنظیم و کنترل اپراتور انجام می­گیرد و اپراتور جوشکاری فقط برای سرکشی و نظارت بر فرآیند می­باشد. در این روش برخلاف روش­های قبلی، کلیه فرآیندهای جوشکاری به صورت اتوماتیک انجام می­شود.

جوشکاری قوس الکتریکی دستی(SMAW)

مقاله قبلی

آماده سازی جوش – اجزاء و مشخصه های جوش کامل

مقاله بعدی

شما همچنین ممکن است دوست داشته باشید

نظرات

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.